31 maart 2017
Terug

Reistips New York

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Het ligt op zo’n acht uur vliegen van Nederland. De stad wordt ook wel New York City of NYC genoemd, om onderscheid te maken met de gelijknamige staat New York. New York is niet de hoofdstad van die staat zoals veel mensen denken.  Dat is Albany. Albany ligt ongeveer 240 km ten noorden van de stad New York.  Een deel van de State University of New York is hier ook gevestigd.

New York heeft vijf grote wijken. De bekendste wijk is natuurlijk het hart van New York City: Manhattan. Daarnaast heb je Brooklyn, Staten Island, Queens en The Bronx. Als je voor het eerst naar New York gaat en je hebt niet veel tijd, dan is een bezoek aan alleen Manhattan meer dan voldoende. Hier staan alle bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar. Ben je al vaker in New York geweest of heb je minimaal een week de tijd, bezoek dan ook eens de andere wijken. De vijf grote wijken zelf zijn ook weer opgedeeld in kleinere gedeelten. 
Maar de meest handige manier om wegwijs te worden in New York is bekend raken met het stratensysteem. Dat is helemaal niet zo lastig als het lijkt. 

Fifth Avenue (Broadway) is een belangrijke ader in het hart van New York. Alle straten beginnen namelijk met tellen vanaf Fifth Avenue. De nummers lopen op naar mate je dichterbij het water komt. Daarnaast worden de straten ten westen van Fifth Avenue aangeduid met een W (van West) en de straten ten oosten van Fifth Avenue met een E (van East). Zo ligt 167 E 45th Street dus heel ver bij 167 W 45th Street vandaan, terwijl ze qua adres bijna gelijk lijken. Toch is de weg vinden in New York na een paar uur bijna gewoon geworden, zodra je het systeem doorhebt. 

Als je in New York bent wil je natuurlijk een bezoek brengen aan de verschillende hoogtepunten die deze stad te bieden heeft. We hebben een aantal bekende voor u opgezocht:

 

Statue of Liberty en Ellis Island

Een bezoek aan het vrijheidsbeeld mag natuurlijk niet ontbreken. Met een ferryboot vaart u vanaf Battery Park, gelegen op het uiterst zuidpuntje van Manhattan, naar Ellis Island. Toen Amerika in 1776 onafhankelijk werd, is daarmee de basis gelegd zoals we Amerika nu kennen. The Statue of Liberty staat symbool voor vrijheid en werd door Frankrijk geschonken aan de kersverse staat, ze hebben er negen jaar overgedaan om het te bouwen.

 

Times Square

Hier voelt u de ziel van New York, de bruisende stad. Times Square is een plein gelegen aan Broadway in het Theater gebied. Er bevinden zich veel restaurants en uitgaansmogelijkheden. U kunt het vooral herkenningen aan de hoeveelheid reclameborden. Hier hangt ook het befaamde bord wat op oudjaarsdag aftelt tot het begin van het nieuwe jaar. 

 

Empire State Building

Is de hoogste wolkenkrabber van de stad. Het gebouw is 381 meter hoog en is gebouwd in 1931. Sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2011 is het het hoogste en waarschijnlijk ook het meest beroemde gebouw van New York. U kunt de lift nemen naar de 86 ste verdieping, en daar genieten van een fantastisch uitzicht. Het is ook mogelijk om de 1576 treden naar boven te nemen, het record hiervan is negen minuten en 33 seconden. Het gebouw komt voor in verschillende films, heeft 35 liften en een bezoekersaantal van zo’n 25.000 mensen per dag. Dit mag u dus niet missen!

 

Ground Zero

De gedenkplaats van de voormalige Twin Towers. Hier stonden ooit de hoogste torens van New York. De Twin towers die een hoogte hadden van maar liefst 481 meter zijn beide ingestort na een terroristische aanval van 11 september 2001. Er is nu een museum geopend waar u een rondleiding kan krijgen van mensen die een persoonlijk verbonden waren met de torens.

 

Rockefeller Center

John. D Rockefeller gaf deze beroemde wolkenkrabber uit eigen middelen aan de stad New York, ten tijde van een economische crisis. Het gebouw is uniek om zijn panoramische uitzichten. Super snel met de lift omhoog naar de 80e verdieping, om daarna  in nog een tweede lift vijftien etages te stijgen. Trek in de winter een dikke jas aan, vanwege de hoogte kan er een gure wind waaien, het is ook mogelijk om in deze periode aan de voet van de toren te schaatsen op een ijsbaan.

 

Central Park

Dit is het grootste en het bekendste park van New York, en is groter dan Monaco.  Ruimte genoeg om te wandelen, fiets, skaten of zoals veel New Yorkers zelf ook doen; sporten. U kunt ook een bezoek brengen aan de dierentuin, kasteel Belvedere of aan de Dairy (bibiliotheek/bezoekercentrum). In de zomer kunt u zelfs varen op de verschillende meertjes, en in de winter misschien wel de schaatsen onderbinden. 

 

De Brooklyn Bridge

Manhattan en Brooklyn zijn met elkaar verbonden door deze twee kilometer lange hangbrug over de East River.  U herkent deze brug vast uit films of tv series.  U kunt op de brug met de auto, fiets of te voet. U heeft een prachtige skyline van New York. Vooral ook in de avond een bezoekje waard, de brug is dan prachtig verlicht. 

 

Chinatown

Is al een bezienswaardigheid op zich. Hier kunt u lekker eten en koopt u leuke spulletjes in de thuishaven van de Chinese gemeenschap van New York. De Chinese immigranten houden zo hun eigen handel en cultuur bloeiend. 
Naast deze hoogtepunten is er nog veel meer te doen in New York, deze stad slaapt nooit en er is altijd wat te beleven. 

 

Nog enkele handige weetjes over New York:

Er wonen meer dan 9,5 miljoen inwoners
Beschikt over meer dan 11.000 hectare gemeente parken en 22 km open bare stranden
Heeft een zeeklimaat, de zomers zijn normaal warm en vochtig en de winters zijn koud
Fietsen doe je links, let als voetganger dus ook goed op met oversteken
Wonen meer kinderen dan in de andere staten van Amerika, meer dan een miljoen
Heeft lage misdaad cijfers voor zo’n grote stad
Worden er meer dan 170 verschillende talen gesproken
Beschikt over het grootste metronetwerk ter wereld
Heeft drie internationale luchthavens
Kent de meeste theaters, maar liefst 420
Ga je met de taxi, als er een lichtje brand is hij nog vrij
De metro is de goedkoopste manier van reizen 

Reistips New York