21 november 2017
Terug

Thanksgiving Day 23 november 2017

Deze datum, 23 november, wordt niet jaarlijks aangehouden. De Amerikanen vieren deze nationale feestdag namelijk elk jaar op de derde donderdag van november. Op deze dag tonen ze hun dankbaarheid. 

Thanksgiving vroeger en nu

Vroeger toonde ze vooral hun dankbaarheid voor een goede afloop van de oogst, en de kalkoen en pompoenen waren ook nog ver te zoeken, maar dat is vandaag de dag toch wel veranderd. Nu wordt vaak God bedankt of zijn ze dankbaar voor hun gezondheid,  familie of goede baan en eten ze met het hele gezin de heerlijkste gerechten waar de Kalkoen toch wel centraal staat.

Geschiedenis

Thanksgiving wordt vanaf 1621 gevierd in Amerika naar aanleiding van de nederzetting in Plymouth (Massachusetts) door de pelgrims. Deze pelgrims kwamen oorspronkelijk uit Engeland welke destijds gevlucht zijn vanwege hun Calvinistische geloof. De meeste pelgrims zijn eerst naar Nederland gevlucht en zijn daarna door gegaan naar Amerika. Door de nederzetting waren de pelgrims enorm afhankelijk van een goede oogst. In 1621 dreigde de oogst drastisch te mislukken maar gelukkig hebben de Amerikaanse indianen ingegrepen en de pelgrims geholpen met een nieuwe oogst. Gelukkig hadden ze het weer mee omdat ze een hele goede nazomer kregen. Deze nazomer werd ook wel de ‘Indian Summer’ genoemd. Door deze Indian Summer kon er alsnog in november worden geoogst. Deze goede oogst moest uiteraard gevierd worden. En zo is Thanksgiving Day ontstaan. En sinds 1863 is dit een officiële nationale feestdag geworden door Sarah Josepha Hale (hoofdredactrice van Godey’s Lady’s Book).

Gezellig samen eten

Tegenwoordig staat het gezellig samen eten centraal op deze feestdag. Een traditie is om eerst samen naar een ‘American football’ wedstrijd te kijken terwijl  er ondertussen heerlijke gerechten gemaakt worden zoals (hoe kan het ook anders) gebraden kalkoen, cranberrysaus, spruitjes, sperziebonen, aardappelpuree, zoete aardappelen en als toetje pompoentaart. Thanksgiving Day wordt ook wel eens Turkey Day genoemd omdat eigenlijk iedereen dan standaard een kalkoen klaar maakt tijdens deze feestdag. In 1621 werd dit uiteraard niet gegeten. De indianen brachten vaak een hert mee en de pelgrims hadden die dag verse vis gevangen die ze later opdienden. En zo hadden ze toch een lekker maaltje.

Black Friday

De dag na Thanksgiving Day wordt ook wel ‘Black Friday’ genoemd. Wat dit eigenlijk inhoud is dat mensen dan hun kerstinkopen doen en die dag gaan koopjesjagen. De meeste Amerikanen krijgen hiervoor zelfs een vrije dag, of nemen deze dag vrij zodat ze een lekker lang weekend hebben. Winkeliers doen hier ook aan mee, zij geven die dag namelijk extreem hoge kortingen die ze de rest van het jaar niet geven. 

Hoe is Black Friday ontstaan?

De eerste theorie luidt als volgt: de week voorafgaande aan Thanksgiving worden er vele parades gehouden. Grote warenhuizen wilden hier een graantje van meepikken vanaf de 19e eeuw door de parades te gaan sponsoren. Door de parades te sponsoren konden ze reclamecampagnes starten. Zo kwamen de aanbiedingen van de warenhuizen centraal te staan in de parades. Deze aanbiedingen golden voor de hele vakantieperiode. Dit is dus een theorie van hoe Back Friday is ontstaan. In 24 staten van de in totaal 50 staten is Back Friday zelfs een officiële vrije dag. 

De tweede theorie is dat veel winkeliers in deze week eindelijk voor het eerst in heel het jaar in de zwarte cijfers staan in plaats van de rode cijfers. Het was destijds een gewoonte om positieve cijfers met een zwarte pen op te schrijven en negatieve cijfers met een rode pen. Tijdens deze week draaien de winkeliers zo goed, dat ze dus veel met zwarte pen schrijven. Vandaar Black Friday. 

Lange rijen

De meeste Amerikanen zijn vrij, en gaan er op uit om koopjes te jagen. Dat is vragen om veel wachten in lange rijen, en overvolle winkels. Vaak staan mensen al in rijtjes voor de deuren te wachten totdat het warenhuis opent. Dit kan zorgen voor vervelende taferelen. De Amerikanen zijn zelfs zo sluw dat ze een aantal dagen van te voren hun auto parkeren op een plek vlakbij het warenhuis zodat ze hun spullen niet ver hoeven te dragen. Als het dan eenmaal Black Friday is, is de kans groot dat er helemaal geen parkeerplek meer is. Je kunt je het beste laten brengen en weer ophalen. 

De Nederlandse Black Friday

Vanaf het jaar 2015 kunnen wij ook genieten van alle koopjes in onze Nederlandse winkels op Black Friday. Dit hebben wij te danken aan grote campagnes van Bol.com, BCC en MediaMarkt. Hierdoor heeft Black Friday veel meer bekendheid gekregen in Nederland. Ook doen er steeds meer winkeliers aan mee door de jaren heen. Gelukkig kennen de winkels in Nederlands tijdens deze dag nog geen lange wachtrijen voor de deuren of kassa’s. Dat heeft mede te maken met het feit dat ze de kortingen ook online aanbieden. De aanbiedingen in Nederland zijn vaak vier dagen geldig namelijk van Black Friday tot en met Cyber Monday (van 24 november t/m 27 november). Dus mocht je nog sinterklaas inkopen moeten doen, of al beginnen met de kerstinkopen, wacht dan even tot Black Friday!


Thanksgiving Day 23 november 2017