13 oktober 2017
Terug

Orkanen en Tornado's

Orkanen en tornado’s het is allemaal veel in het nieuws geweest de afgelopen periode. En hoe zit het nou met al die verschillende namen? We hebben het even voor u op een rijtje gezet. 

 

Tornado’s  

Een tornado is een hevige storm, veel kleiner als een orkaan maar met nog sterkere wervelwinden. Een tornado ontstaat meestal in een zware onweersbui. De luchtstromen gaan dan wild te keer en ze kunnen dan opeens als een spiraal gaan draaien. Uit de wolk schiet dan een brede slurf naar de grond. In die slurf draait de lucht razendsnel in het rond, de snelheden kunnen wel oplopen tot 450 kilometer per uur. Deze slurf zuigt alles wat niet muurvast zit omhoog van tuinhuizen tot auto’s, tornado’s worden zo gevaarlijk omdat er stukken glas en hout worden opgezogen en ergens anders terecht komen. Tornado’s komen vaak voor in Amerika, namelijk zo’n 600 keer per jaar. 

 

Orkanen

Orkanen ontstaan in de heetste gebieden op aarden. Een orkaan ontstaat boven zee, warme waterdamp en lucht stijgt op en begint te draaien in een opwaartse spiraal. Een orkaan kan wel 400 kilometer lang zijn en brengt hevige regen en hoge golven met zich mee. Het binnenste van een orkaan word het oog genoemd, dit is een gebied van ongeveer 200 km breed en daarin schijnt de zon niet en waait het ook niet. Alles om het oog is een storm op volle kracht. Als een orkaan dichter bij het land komt word het oog steeds kleiner, zo ongeveer 50 kilometer breed.  Wat er dan gebeurd is dat de lucht steeds sneller om het oog gaat draaien, met een grote ravage tot gevolg. 
Een orkaanseizoen loopt van april tot en met november. De windsnelheden van orkanen wordt weergegeven op de schaal van Safiir en Simpson, er zijn verschillende categorieën van 1 t/m5. Categorie 1 heeft windsnelheden van 118 tot en met 152 km per uur, er is dan vaak geen schade aan woningen, alleen bomen worden ontwortel en de kust overstroomt.  Dit loopt op tot categorie 5 met windsnelheden van meer dan 248 kilometer per uur, dan moeten bewoners evacueren, grote schade langs de kust, golven komen kilometers landinwaarts en huizen kunnen totaal verwoest worden.   

Wat moet je doen bij een orkaan of tornado?

Als je niet meer kan vluchten blijf dan in huis, zoek een veilige plek niet bij ramen in de beurt. Zoals een kelder, in de badkuip van de badkamer op de begane grond of op de wc op de onderste verdieping. Ga vooral niet in een auto of een caravan zitten en blijf weg bij ramen, rondvliegend glas is zeer gevaarlijk.  

De bekendste orkaan was in 2005 Katrina in New Orleans, dit jaar zijn er ook al veel orkanen geweest en vooral orkanen Harvey, Irma en nu orkaan Maria heeft al veel schade aangericht. 

 

Hoe komen de orkanen aan hun naam?

De orkanen en stormen worden bepaald door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Zij hebben 21 namen bedacht die in zes jaar tijd gebruikt worden. De namen zijn altijd in alfabetische volgorde en gaan niet verder dan de letter ‘w’. Na zes jaar word de namen lijst weer hergebruikt en bestaan er weer stormen en of orkanen met dezelfde naam. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, een land waar een orkaan is geweest kan bepalen of de naam opnieuw gebruikt mag worden. Omdat orkaan Katrina in 2005 zulke heftige gevolgen had, heeft de Verenigde Staten de naam van de lijst laten halen. 


Orkanen en Tornado's