04 november 2017
Terug

New York City Marathon

De New York City Marathon vindt altijd plaats op de eerste zondag van de maand november. Dit jaar is dat dus 5 november. Er doen ongeveer 50.000 lopers aan mee en het evenement trekt over de 2 miljoen toeschouwers. Het wordt gezien als het grootste sportevenement van de stad. Er lopen ruim 10.000 lopers mee uit het buitenland, de meeste lopen mee voor het goede doel, of via loting. Als je drie keer bent uitgeloot voor de marathon krijg je automatisch voor de vierde een uitnodiging. 

Voor de New Yorkers is het een stuk moeilijker om mee te doen. Iedereen die wil mee lopen moet maar liefst negen voorwedstrijden hebben uitgelopen. Daarna volgt nog een loting wie er daadwerkelijk mee mag rennen. 
Vanuit Nederland zijn er diverse reisorganisaties en reisbureaus die geheel verzorgde reizen regelen voor de marathon lopers. Ook aan hun supporters word gedacht, die worden naar verschillende punten gebracht om hun te kunnen aanmoedigen.

De eerste georganiseerde marathon door New York was in 1970, hieraan namen 127 lopers deel waarvan maar 55 de finish haalden. Sindsdien is het evenement er elk jaar. In 2012 is het voor het eerst afgelast wegens Orkaan Sandy. De hulpdiensten die nodig zijn bij het evenement waren harder nodig bij het opruimen van de schade. 

Een marathon is altijd 42,2 km het parcours van New York kent 5 bruggen. De wedstrijd begint op Staten Island en gaat dan de eerste mijl omhoog naar de eerste brug. De marathon staat bekend als een zware wedstrijd het parcours is zwaar door de vele bochten, klimmetjes en soms het slechte wegdek. Ook de weersomstandig heden kunnen hierin een rol spelen, dit kan nogal variëren in het najaar. Voor de wedstrijd geld een tijdlimiet van 8 uur en 30 minuten. Alle deelnemers moeten minimaal 18 jaar oud zijn op de dag van de wedstrijd. 
 
Elke 5 kilometer bevind zich een tijdsregistratie, alle atleten dragen een chip die de tijd bij het passeren van de matten de tijd registreert. Hierdoor is het mogelijk om tussentijds al tijd metingen te doen.  De snelste tijd ooit gelopen was in 2011 door de Keniaan Geoffrey Mutai in 2;05.06

New York City Marathon