28 januari 2018
Terug

In de toekomst reizen we door vacuüm buizen, met 1000 km/h.

In de toekomst uzelf verplaatsen via een hyperloop? In Delft denken ze dat dit kan. Afstanden zullen dan niet langer van belang zijn.

Een immense wit gespoten buis van dertig meter lang en drie meter in doorsnee. Dat wordt de transportband van de toekomst, wordt voorafgaand verteld bij de onthulling op het campusterrein van de TU Delft. De buis is momenteel de testfaciliteit voor de Hyperloop, dit is een futuristisch systeem waarin mensen zich met snelheden van ruim duizend kilometer per uur kunnen verplaatsen. Teamleider Tim Houter zegt : ‘’Stelt u zich een wereld voor waar afstanden niet meer van belang zijn. Een wereld waarin je zo snel en comfortabel kunt reizen, dat het niet meer uitmaakt waar je woont of werkt. Die wereld gaan wij verwezenlijken.’’

Begin dit jaar heeft het team uit Delft zich kunnen dan ook kunnen bewijzen in Los Angeles. Van de 380 deelnemers kwamen de studenten als beste uit de bus. Ze hebben toen een prijs gewonnen, een inspirerend gesprek met de initiatiefnemer, multimiljonair Elon Musk en het belangrijkste: ze hebben zichzelf op de kaart gezet. Het project werd gesteund door Minister Kamp van economische zaken, de BAM en de NS. 

Ondanks dat er veel kritiek is op het project -te duur, te grote technische problemen- straalt in Delft het enthousiasme er vanaf. Zo zegt Sascha Lamme: ‘’Ik heb in mijn studie al aan diverse projecten gewerkt. Elektrische auto’s, onderwaterrobots.’’ Maar nergens viel alles zo goed samen op het gebied van de technische aspecten. Alle concepten zijn dan ook bewezen, het is aan de studenten van de TU Delft om te laten zien dat het met de combinatie ook goed zit.

Prijskaartje

Momenteel wordt er alleen getest met lage snelheden. Binnenkort zal de buis zijn deksel krijgen en wordt er uitgezocht hoe hij vacuüm blijft. Daarna zal er een soort elektrorail inkomen, voor de aandrijving en magnetische ophanging. Er komen verschillende vragen naar voren: Werken die systemen naar verwachting? Hoe zit het met de veiligheid? Lamme:’’ Dat kun je allemaal in zo’n korte buis testen. Gaat het goed, dan schakelen we over op een bus van een paar kilometer.

In Delft maken ze zich geen zorgen over de kosten. Volgens BAM hangt aan de aanleg een prijskaartje dat vergelijkbaar is met de Zuiderzeelijn tussen Amsterdam en Groningen (die nooit is gerealiseerd). Lamme zegt:’’ De operationele kosten van energieverbruik en slijtage zijn bijna te verwaarlozen’’. 

Het grootste obstakel is de maatschappelijke acceptatie volgens hen. Zouden mensen op deze manier willen reizen en hoeveel verzet zal er zijn tegen buizen in het landschap? ‘’Maar die kunnen ook ondergrond’’. 

Er wordt voorspeld dat ze in 2019 klaar zijn met testen. In 2021 zal dan ook in Nederland de eerste publieke route van de Hyperloop werkelijkheid zijn.
In de toekomst reizen we door vacuüm buizen, met 1000 km/h.