22 juni 2019
Terug

Een wel heel Hollands plaatsje in Amerika; Pella

Ooit gehoord van het kleine plaatsje Pella in Amerika? Dit ligt middenin de staat Iowa, echter, er is niets Amerikaans aan dit plaatsje. Pella is namelijk een dorpje wat geheel ingericht is naar de Nederlandse stijl. Als je hier binnenloopt, waan je je echt in Nederland. Hoe dit zo tot stand is gekomen, leggen wij je uit.

1847

800 Nederlanders zijn in 1847 gevlucht naar Amerika omdat zij werden vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging. Zij hebben samen, onder leiding van Hendrik Scholte, het plaatsje Pella opgericht wat echt oer Hollands lijkt, en maar weinig Amerikaans heeft. Dat is natuurlijk ook niet zo gek met 800 Nederlanders. Het hele dorpje is ingericht naar de Nederlandse stijl en cultuur. Zelfs anno 2019 is er nog geen spoortje Amerikaans te bekennen. 

10.000 inwoners

Tegenwoordig telt het dorpje zelfs 10.000 inwoners. De meeste inwoners hebben Nederlandse voorouders. Uiteraard zijn deze inwoners trots op hun roots en tonen zij dit maar wat graag. In het dorpje hebben ze zelfs een openluchtmuseum met een ware stellingmolen; de ‘Vermeer Mill’. Deze oer Hollandse windmolen stamt uit de jaren vijftig van de 19e eeuw. De Vermeer Mill werkt nog steeds en maalt koren. De molen is maar liefst 40 meter hoog en daarmee ook de grootste werkende windmolen van Amerika.

Scholen   

De scholen in het dorpje kunnen uiteraard niet achterblijven en geven les over de Nederlandse geschiedenis. Er wordt zelfs Sinterklaas gevierd en er lopen regelmatig mensen in Nederlandse kledendracht rond.

Pella-Dutch

Ze praten hier nog wel Nederlands, al is dit wel een beetje weggezakt door de jaren heen en is hun  taaltje inmiddels wat Amerikaanser geworden. Ze noemen het ook wel; Pella-Dutch. Dit is eigenlijk Nederlands met wat Engelse woorden hier en daar. Eigenlijk hetzelfde als wat wij hier doen in Nederland. Ook wij hebben typische Engelse woorden welke wij gebruiken. 

 

Tulip Time

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Nederlandse plaatsje Pella middenin Amerika? Breng dan een bezoekje aan dit dorpje tijdens het jaarlijkse Tulip Time Festival. Volgens de inwoners van Pella is dit namelijk de mooiste tijd van het jaar. Het festival duurt maar liefst drie dagen waarin mensen uit het hele dorp bij elkaar komen om in Nederlandse kledendracht en met hun houten klompen het festival te vieren. Er worden verschillende optredens gegeven en zijn er optredens. Het hele dorp wordt versierd met tulpentuinen en is Nederlands eten in overvloed. Dit jaar wordt het festival gehouden van 2 t/m 5 mei. 

Wereldrecord

In 2010 hebben de inwoners van Pella tijdens het Tulip Time Festival een wereldrecord gevestigd. En wel het wereldrecord voor de meest dansende mensen met klompen aan. Hollandser dan dit wordt hert niet!

Een wel heel Hollands plaatsje in Amerika; Pella