23 februari 2018
Terug

De Bisti Badlands

De Bisti Badlands is een verborgen, kleurrijk , heuvelachtig gebied in de high dessert in het noorden van New Mexico. Het is een doolhof aan kleine kloven, gevormde 'hoodoos' en veel gekleurde heuvels met fossielen en versteend hout. Het woord Bisti is afkomstig van het Navajo woord Bis-ta-hie wat “slecht land” betekend.

Miljoenen jaren geleden zag het landschap er heel anders uit. Wat we nu kennen als de staat New Mexico was toen een moerassig kustgebied met donkere regenwouden. Er groeiden hier veel grote coniferen, palmen en veel andere planten. Het klimaat was warm en klam. Deze leefomgeving was ideaal voor reptielen. Er leefden veel slangen, salamanders, krokodillen en hagedissensoorten. Daarnaast kwamen er ook kleine zoogdieren en amfibieën voor maar het meest opvallende van die tijd was toch wel de aanwezigheid van de dinosaurus. Ongeveer 70 miljoen jaar geleden begon het klimaat te veranderen. De moerassen maakten plaats voor brede rivieren die grote vlaktes onder water zetten. Uit deze tijd dateren vele fossielen die nu nog in de Bisti Wilderness worden gevonden.

Toen ook het water verdween bleef er een honderden meters dikke laag achter die vooral bestond uit; zandsteen, modder, leisteen en kool. Zo’n 6.000 jaar geleden, na de laatste ijstijd, begon het erosieproces dat het landschap zijn huidige vorm heeft gegeven, en dat vele fossielen heeft blootgelegd. De koollagen hebben een belangrijke rol gespeeld want de aanwezigheid hiervan zorgde voor ondergrondse branden die de leemlagen hebben gebakken en uitgehard hebben. Dit heeft gezorgd voor de roestige kleur die het landschap nu heeft. De twee belangrijkste geologische formaties zijn de Fruitland Formation en de Kirtland Shale. De Fruitland Formation is vooral herkenbaar aan de door erosie vormgegeven zandstenen pilaren en 'hoodoos'. De Kirtland Shale bevat veel kleurrijke rotslagen en domineert het oostelijke deel het gebied.

Bisti Badlands heeft een oppervlakte van 16 km2 en is een onderdeel van de grote Bisti Wilderness. Het gebied wordt beheerd door het Bureau of Land Management.

Het is toegestaan om op de parkeerplaats, direct naast de Wilderness Area, te kamperen. Er zijn echter helemaal geen voorzieningen. De dichtbij zijnde plaats met motels en hotels is de stad Farmington.

Normaal gesproken zijn de Bisti Badlands vrij makkelijk bereikbaar. Deze is gewoon geschikt voor personen auto’s. Bij Slecht weer kan de conditie flink veranderen. Zo is het mogelijk om met wash outs te maken te krijgen, de weg wordt dan onberijdbaar doordat er stukken zijn weggespoeld.

De Wilderness Area is helemaal omheind en het gebied begint al direct achter de parkeerplaats. Je ziet een breed pad in oostelijke richting lopen, The Gateway Wash. Deze brede wash verdeelt de Bisti Badland in een noordelijk deel en een zuidelijk deel.

De beste manier om de Bisti Badlands te verkennen is om vanuit de Gateway Wash een van de zijpaden in te lopen en vanuit daar zelf rond te lopen. Er zijn geen paden aangelegd en er zijn vaste wandelroutes. U mag dus zelf opzoek naar de mooiste plekken. Omdat mensen op deze manier erg makkelijk kunnen verdwalen, is het raadzaam een gps mee te nemen. Mocht u niet in het bezit zijn van een gps dan moet u een goed en duidelijk oriëntatiepunt maken voor u zelf. Let wel op, dit valt in deze omgeving niet mee. Vanaf de hogere plekken kan je Bisit Badlands gebouwen goed zien, ook is de Gateway Wash een goed oriëntatiepunt.

Omdat er geen routes zijn is het lastig om aan te geven hoeveel tijd uw bezoek in beslag neemt. Mocht u zelf gaan lopen, dan is het zeer belangrijk goed voorbereid te beginnen aan de wandeling. Het terrein is op sommige plekken moeilijk begaanbaar. Het wandeltempo ligt ook lager dan u gewend bent om te lopen. 

Als u het toch graag zou willen zien, maar niet op een avontuur wil, is het ook mogelijk om de zuidzijde te verkennen. Het eerste dal van de zuidzijde, rechts van Gateway Wash, bereik je al na een paar minuten lopen. Hier in dit dal liggen al diverse hoodoos.
Aan de noordzijde ligt het iets verder van de parkeerplaats vandaan. Hier volgt u de Gateway Wash. Ongeveer nadat u 10 minuten heeft gelopen ziet u aan de linkerzijde een hek. Dit hek volgt u nog een 10/15 minuten tot u bij een scherpe bocht komt en als u richting het noorden loopt met het hek aan de linkerhand gaat u zo de Badlands in.

De Bisti Badlands worden slechts door enkele duizenden mensen per jaar bezocht. De kans dat u andere mensen tegenkomt is erg klein. In de zomermaanden kan het er erg warm worden. Overdag vind u er dan ook bijna geen schaduw en de temperaturen lopen snel op. Mocht u toch gaan wandelen, ga dan op goed schoeisel en neem eten en drinken mee. Het is verstandig iets op uw hoofd te dragen en in de middag de heetste zon te vermijden. Laat andere mensen weten dat u naar Bisti Badlands Wilderness gaat en neem vooral een camera mee want het is ontzettend mooi!

 

De Bisti Badlands