20 maart 2018
Terug

Biscayne National Park

Het grootste deel van het Biscayne National Park bestaat uit water, ongeveer 95%. De totale oppervlakte is 700 km2. Een smalle strook langs de kust en enkele kleine eilandjes bestaan uit land. Op de landstrook vind je een 14 mijl lang en schijnbaar ondoordringbaar mangrovebos. Tussen de kust en de eilandjes ligt het ondiepe Biscayne Bay, hier mengt zich het zoete water van het land met het zoute water van de zee. Het water is hier heel helder en het is niet diep. Dit zijn de ideale omstandigheden voor koraal, en tal van tropische vissen.

Het park is echt een paradijs voor de waterliefhebbers. U kan hier prachtig duiken, snorkelen en varen. Het park is ook populair bij mensen die van vogels spotten houden. 

Bereikbaarheid

Een smalle strook van het park ligt aan de kust, de voornaamste plek is Convoy Point, daar ligt het Dante Facell Visitor Center. Hier kan u met de auto naar toe. De rest van het park is alleen per boot bereikbaar. Het is toegestaan gebruik te maken van privé boten onder strikte regels. Er worden ook boottochten georganiseerd die vertrekken vanaf Convoy Point, maar ook tochten naar het gebied vanaf plaatsen in de omgeving.

Weersomstandigheden

Biscayne national Park kent warme, natte zomers. In de zomermaanden variëren de temperaturen meestal tussen de 30 en 35 graden Celsius. In de avonden is er kans op korte hevige buien, er kunnen hier tropische stormen of orkanen voorkomen. In de winter is het nog steeds aangenaam met temperaturen rond de 25 graden Celsius. Het zijn over het algemeen milde en droge winters. 

Bezienswaardigheden

Het Mangrovebos wordt gevormd door bomen op hoge stelwortels waartussen zand en zout wordt vastgehouden. De bossen vormen een belangrijke leefomgeving voor vogels, vissen en andere dieren. Ook bieden ze bescherming tijdens de orkanen die dit gebied regelmatig treffen.

In het Visitor Center vinden er tentoonstellingen plaats waarin aandacht wordt besteed aan de verschillende ecosystemen in het Nationale park. U kunt hier ook het werk bewonderen van lokale kunstenaars. Er start een wandelroute vanaf het Visitor Center en in de directe omgeving kunt u leuk picknicken.  Vlakbij het Biscayne ligt de haven Black Point Park en de kerncentrale Turkey Point Power Plant, beide behoren niet tot het Nationale Park. 

Biscayne Bay, wat grote heldere baai betekend, ligt voor een deel binnen de grenzen van het Biscayne National Park. In de baai wordt zoet met zoute water gemengd. Het zoete is voor een deel afkomstig van Everglades National Park en het zoute water komt uit de zee. In het oosten wordt de baai begrensd door een reeks eilanden.  Het westen ligt voor de kustlijn van Florida. Het water in de baai is ondiep, op de meeste plekken tussen de 1 en 3 meter. Op veel plaatsen is dan de met zeegrassen bedekte bodem te zien. Door het effect van de golfstroom is het water vrij warm. Deze combinatie is ideaal voor de vorming van koraalriffen. De baai ligt zo beschermend dat het een leefgebied is voor diverse tropische vissen. Er komen meer dan tweehonderd verschillende soorten voor, zoals de Parrotfish, de Queen Angelfish, de green Morey Eel en de Wrasse. Ook zijn hier veel zeeschildpadden en dolfijnen te spotten welke in de buurt van de baai rondzwemmen.

In het noordelijke deel van het park komen veel zandbanken voor. De smalle vaargeulen tussen de zandbanken worden 'finger channels' genoemd. Vanuit de lucht zien ze eruit als vingers van een hand. Op het eiland Key Biscayne staan zeven op hoge palen gebouwde huizen, die samen 'Stiltsville' worden genoemd. De huizen werden in eerste instantie gebruikt voor de vissers. De huizen werden helaas niet goed onderhouden en door de verschillende orkanen die het gebied getroffen heeft zijn ze nu niet meer in gebruik. Er is wel een fonds opgericht om ze weer te herstellen. 

Er liggen tientallen kleine eilanden binnen de parkgrenzen. De meeste liggen tussen de 5 en 7 mijl uit de kust. Deze eilanden beschermen de kust en Biscayne bay tegen de golven van de Atlantische Oceaan. Het warme vochtige klimaat heeft gezorgd voor een zeer diverse plantengroei. Op de eilanden bevinden zich veel mangrovebossen, palmbomen en tal van andere subtropische planten. Toeristen zijn niet op alle eilanden welkom. 

Boca Chita key is een van de eilanden met een kleine haven. Op dit eiland ligt een camping die het hele jaar door geopend is. Het eiland heeft geen drinkwater, geen elektriciteit en geen was gelegenheid. Gelukkig zijn er wel toiletten. Het afval dat u maakt moet u zelf weer mee terug nemen. Op het eiland is een 20 meter hoge vuurtoren, vanaf daar heeft u een goed uitzicht over de verschillende eilanden, de baai en de skyline van Miami. De vuurtoren is gebouwd in de jaren 30. 

Op het grote langgerekte eiland Elliot Key, is er ook een camping, haven en een Ranger Station aanwezig. De camping ligt tussen de bomen aan het water en is  ook het hele jaar geopend. Hier is in de haven ook drinkwater verkrijgbaar. Aan de kant van de baai is een speciaal gebied gemaakt voor zwemmers. U dient echter wel rekening te houden met de kust, deze is soms rotsachtig. Er zijn twee wandelpaden op het eiland. Een korte route die start bij de haven van ongeveer 1,2 kilometer en een lange route van 10 kilometer waar u loopt over de volle lengte van het eiland. Een deel van deze route loopt gaat door bos, er is een looppad gemaakt. 

Naast Elliot Key ligt het kleinere eiland Adams Key deze mag u overdag bezoeken, hier kunt u picknicken, wandelen en er is een open grasgebied aanwezig. 

Activiteiten

Zowel in het park als net van buitenaf worden activiteiten georganiseerd. In het park kunt u terecht bij het Dante Fascell Visitor Center, dit is ook het begin punt van de meeste tochten. Wat wordt er allemaal georganiseerd? 
 
Een tocht in een Glass Bottem Boat, een glazen bodem dus. Op deze manier ziet u de prachtige koraalriffen en de vissen prachtig onder de boot door zwemmen. 
Al snorkelend de zeebodem verkennen, u zwemt tussen het gekleurde koraal en alle prachtige vissen, onder leiding van een gids. 
Gecertificeerde duikers kunnen ook kiezen om mee te gaan op de Scuba diving trips. 
Er worden diverse kano en kajak excursies aangeboden, een prachtige manier om het Nationale park te verkennen.
Een wandeling met een ranger, de zogenaamde talks and walks. Hierin wordt uitleg gegeven over het stuk natuur waarin u loopt en welke dieren er leven. 
Er zijn diverse eilandexcursies onder ander naar Boca Chita Key en Elliot Key
Voor gezinnen en families zijn er in de zomer maanden themamiddagen, de verschillende thema’s passen bij het National Park. 

Biscayne National Park