20 april 2019
Terug

Amerikaanse JetBlue Airline wil verbinding tussen de VS en Europa

JetBlue, de Amerikaanse lowcost airline, heeft kenbaar gemaakt dat ze lijn willen tussen Europa en Amerika vanaf 2021. Naar verwachting zullen er vanaf het John F. Kennedy International Airport in New York en het Logan International Airport in Boston dagelijks verschillende vluchten gaan naar en vanaf Londen met een Airbus A321LR. Het is alleen nog niet duidelijk op welk vliegveld in Londen er gevlogen zal worden. 

De eerste

Als deze verbinding gaat komen, zal dit de eerste zijn zolang de airline bestaat. “Twintig jaar geleden hadden onze oprichters een eenvoudige formule voor het kiezen van een nieuwe markt. Het moest te duur zijn of te weinig worden aangeboden, of beiden”, aldus Joanna Geraghty, (president & chief operating officer JetBlue). “Londen is de grootste metropoolregio die JetBlue nog niet aanbiedt vanuit zowel Boston als New York en daar willen we de komende jaren verandering in brengen. De tarieven die luchtvaartmaatschappijen vandaag de dag vragen op deze routes zijn beschamend.”

Fantastische klantenservice

Volgens de airline staat deze in Amerika bekend als de luchtvaartmaatschappij met de meeste beenruimte, gratis Fly-Fi, live televisie bij elke stoel, gratis frisdrank en hapjes, maar nog het meest vanwege de fantastische klantenservice. “Met al deze usp’s zal de toetreding van JetBlue tot de trans-Atlantische markt zorgen voor een nieuw tijdperk introduceren voor zowel toeristen als zakenreizigers. De premium-ervaring van de luchtvaartmaatschappij, die de transcontinentale reizen in de Verenigde Staten verstoorde met toegankelijke tarieven en een doordachte heruitvinding van de business class-cabine, belooft trans-Atlantische klanten een nieuwe keuze”, aldus de airline.

Bekendmaking

 Op een evenement voor de meer dan 1.300  medewerkers van John F. Kennedy International Airport werd de langverwachte aankondiging bekendgemaakt door CEO Robin Hayes en President & COO Joanna Geraghty. Ook in Londen zal Hayes ingaan op eventuele concurrentieproblemen en uitdaging met betrekking tot het Europese  luchthaven toegang.

“De grote luchtvaartmaatschappijen zullen zeggen dat de concurrentie nog nooit zo heftig is geweest, maar ook voor de kleinere luchtvaartmaatschappijen is het nog nooit zo moeilijk geweest”, aldus Geraghty. “Het is tijd voor toezichthouders in de Verenigde Staten en in Europa om voorwaarden te creëren waardoor kleinere luchtvaartmaatschappijen en nieuwkomers kunnen gedijen, in plaats van de gigantische luchtvaartmaatschappijen nog groter te laten worden door middel van joint ventures. Met een kans om te concurreren, kan JetBlue een enorm effect hebben op het verlagen van tarieven en het stimuleren van verkeer.”

Hoge kosten

Volgens JetBlue hebben reizigers welke vliegen tussen Londen en Amerika veelal te maken met zeer hoge tarieven, met name in premium class. “Als alternatief hebben een handvol low-cost maatschappijen geprobeerd om binnen te komen met een no-nonsense, kale benadering van vliegen met weinig extra voorzieningen. JetBlue biedt een service waarmee het als lowcost airline beroemd is geworden in Amerika. Met die service willen we de lat voor lowcost airlines in Europa hoger gaan leggen.”

Voorheen was het niet mogelijk om langeafstandsmarkten aan te boren met hun huidige vliegtuigen met maar één gangpad, maar met de A321LR wel. Al 15 jaar vliegt JetBlue internationaal met vele vluchten naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Naar verwachting zal er aanvullende informatie beschikbaar worden gesteld zoals schema’s en wanneer de stoelen te koop zullen zijn.


Amerikaanse JetBlue Airline wil verbinding tussen de VS en Europa